1. Nerozmrazujte mäso pri izbovej teplote

Rada prvá – na grilovanie používajte namiesto mrazeného mäsa vždy čerstvé. Ak však nemáte na výber, dajte si aspoň záležať na tom, aby ste mäsko nerozmrazovali pri izbovej teplote príliš dlho. Prečo? Pretože čím dlhšie ho necháte vonku, tým rýchlejšie naň začnú útočiť baktérie. Doporučujeme dať zmrazené mäso na noc do chladničky a nenechávať ho pri izbovej teplote viac ako hodinu.  

 

2. Dôkladne vyčistite gril

Nie je nič na chuť horšie, ako chuť starého zatuchnutého oleja či tuku miešajúca sa s Vaším čerstvo ugrilovaným mäskom – nehovoriac o baktériách a ostatných nežiaducich votrelcoch, ktorí môžu pokrm infikovať. Preto je dôležité, aby ste gril pred a po každom použití dôkladne umyli.

 

3. Namarinujte si mäso

Nezáleží na tom, či grilujete kuracie krídelká, bravčové rebierka alebo poriadny kus hovädzieho steaku – marináda premení každé mäso na explóziu fantastickej chuti. A ako by mala dobrá marináda vyzerať? Použite trochu kyseliny vo forme jablčného octu alebo citróna na zjemnenie mäska, pridajte olej, aby bolo šťavnatejšie a výdatnejšie a celé to dochuťte množstvom korenín pre lákavú arómu grilovaných dobrôt. Inšpiráciu čerpajte z čerstvých potravín na pultoch FARMAMARKETU /rôzne druhy olejov, voňavých byliniek a korenín..../

V recepte na farmársky burger alá „ FARMAMARKET“, sme Vám priniesli aj postup ako pripraviť domácu remuládu a barbecue omáčku. Nájdete v sekcii „recepty“ na našej stránke.    

 
4. Neprežeňte to

Väčšina nadšených amatérskych „grilmajstrov“ sa dopúšťa dvoch hlavných chýb: marinujú mäso príliš dlho a potom ho pridlho grilujú. V prvom prípade dosiahnete len to, že bude mäso kašovité - takže dbajte na to, aby ste ho mali naložené pol hodinu, maximálne hodinu. Takisto si treba dávať pozor na pridlhé grilovanie - mäso to len zbytočne vysuší a bude úplne bez chuti.

 

5. Pred grilovaním steaky osušte

Keď vytiahnete mäsko z tej fantastickej marinády, ktorú ste si predtým pripravili, rozhodne ho neklaďte okamžite na gril. Prečo? Pretože mokré stejky sa nebudú opekať, ale variť v pare a stratia tú skvelú chrumkavú kôrku na povrchu. Jemne ich osušte a uvidíte, že po zložení z grilu budú vyzerať aj chutiť oveľa lepšie.   

 

6. Neotáčajte grilované mäsko pričasto

Veľa „barbecue“ nadšencov sa pri grilovaní s mäsom rado hrá. Neustále ho otáčajú z jednej strany na druhú  a myslia si, že jedlo tak bude chutnejšie. V skutočnosti sa však ich show rýchlo skončí, keď sa do výsledku zahryznú. Prečo? Pretože najbohatšiu chuť mäsko získa vtedy, keď ho pri grilovaní necháme na pokoji. Postačí,  ak, ho len jeden - dvakrát otočíme.  

 
7. Pri otáčaní mäso nenapichujte

Pri otáčaní v žiadnom prípade nepoužívajte vidličku alebo dokonca nôž. Nie je to dobrý nápad,  mäsko sa prepichne a vytečie z neho všetka šťava, ktorá mu dodáva skvelú chuť. Odborníci na grilovanie doporučujú použiť  špachtľu alebo kliešte.

 

8. Podávajte dokonalé hamburgery

Ďalším skvelým typom sú HAMBURGERY. Sú jedným z najobľúbenejších jedál, najmä na grilovačke. Hoci je ich príprava pomerne jednoduchá, je ťažké urobiť ich tak, aby boli naozaj dokonalé. Po prvé na čo pri grilovaní hamburgerov musíte myslieť je, že mleté hovädzie mäso obsahuje viac baktérií ako nemleté, takže by ste ho mali poriadne prepiecť. Hamburgery sa navyše zvyknú v strede nafúknuť, čím nadobudnú podivný tvar a  je ťažké ich konzumovať. Pritom stačí len do stredu každého kúsku surového mäsa zatlačiť prstom a vytvoriť tak priehlbinku, ktorá po upečení tento skok dorovná.

Na našej stránke nájdete v sekcii „recepty“ postup na skvelý burger z našej kuchyne.

 

9. Nechajte pokrm odležať

Keď je mäso hotové, zložte ho z grilu a nepodávajte ho ihneď. Doporučujeme  ho na pár minút dať bokom a nechať odležať, aby sa v ňom šťava rovnomerne rozložila po celom jeho objeme. Potom bude také šťavnaté, ako keď ste ho dávali na gril. Dajte si však pozor, aby neležalo pridlho a nevychladlo aby pri jedení nebolo ako guma.   

 

Nakoniec aj náš tip z FARMAMARKETU - nezabudnite na váš gril pridať aj nejakú zeleninu a osviežiť sa alko či nealko nápojmi!

Pozor „GRILOVAČKA“ nie je len o pikantných kuracích krídelkách, rozvoniavajúcich špekáčikoch, obrovských T- bone steakoch, šťavnatých rebierkach či burgeroch. Neznamená, že váš gril musí byť obložený výlučne mäsom. Zelenina predstavuje príjemné spestrenie ponuky, skvele doplní mäsko a urobí celé to „grilované menu“ aspoň o trochu zdravšie. Paprika, paradajky, zemiaky, cukety, cvikla, hríby a cibuľa sú osvedčenou klasikou, ale môžete si zvoliť aj iné druhy podľa vlastnej chuti. No a nakoniec nezabudnite na chrumkavý chlebík, bosniaky či pečivo, o ktoré sa na našich pultoch stará Belská pekáreň, dobré červené a biele vínko z vinohradu z V. Krtíša, či pivko z domáceho pivovaru z Rožňavy. Pre deti a ostatných, čo neholdujú alko, ponúkame široký výber chladených osviežujúcich nápojov, muštov a ovocných štiav. Okrem mäsa v našej ponuke na letné grilovanie sú aj čerstvé pstruhy, klobásky či slaninka. Pre priaznivcov kotlíkových gulášov ponúkame možnosť objednať si čerstvé gulášové mäsko.

 

Pripravte si zoznam na „Vašu GRILOVAČKU“ a my Vám ho podľa Vášho priania dovezieme až k Vám.

VÁŠ FARMAMARKET!