Vyskúšajte 7 skvelých využití a objavte hodnotu čistej energie. Vďaka špeciálnym MCT tukom a vybraným esenciálnym kyselinám môžem pri tejto potravine skutočne garantovať výrazne zlepšenie kvality vašej životosprávy. Spustite „hacking“ vášho mozgu a metabolizmu. Zlepšite si každý deň a získate aj iný level sústredenia.

Prečo zrazu riešiť kokosový olej, keď sme doteraz fungovali aj bez neho? 

voda & Cocos 2Možno ste zachytili, že kokosový olej sa stáva čím ďalej tým viac populárnou potravinou. Z časti ide aj o trend výberu kvalitnejších potravín, alebo u mnohých ľudí aspoň o investíciu do dobrého pocitu, že nakupujú Bio. Realita je taká, ako pri každej potravine. Ak neriešite veci komplexne, nezachráni vás ani samotný kokosový olej. Avšak ak máte záujem vylepšovať vašu životosprávu, posúvať hranice mentálneho, či fyzického výkonu, alebo zabezpečiť bezpečnú úpravu jedál pre vaše deti a rodinu,  kokosový olej je to pravé “kokosové”. ☺

Určite vo svojom okolí narážate aj na klasický slovenský cynický prístup a zbytočné “mudrovanie” ľudí, ktorým chýbajú podložené argumenty a dôkaz vlastnej výkonnosti a metabolizmu. Aj preto je dôležité, aby sme sa naučili sami reálne zhodnotiť pocit a skutočnú energiu, ktorú môžeme získať z vybranej potraviny, či celej kombinácie na tanieri.

Pozrime sa teda na kokosový olej ako skutočnú superpotravinu, ktorá vám aj v malom množstve prináša veľmi veľa benefitov, vzhľadom na jeho široké využitie. Vyberám pre vás otestované a overené využitia, o ktorých si dovolím tvrdiť, že mi naozaj zlepšili kvalitu života. Či už ide o skvelú úpravu jedál, elimináciu „umelín“ v krémoch a kozmetike, alebo o antibakteriálny a antivirálny účinok v tráviacom trakte, kokosový olej je skrátka pecka!

7 využití kokosového oleja s najväčšou pridanou hodnotou

Aj keď môžeme nájsť viac ako 100 využití kokosového oleja, opäť raz sa opriem o pravidlo 80/20. Predsa je lepšie najprv si osvojiť základy a až potom môžeme smelo improvizovať a experimentovať, pričom každý z vás si nájde svoje fintičky využitia v kuchyni, kúpeľni, či na stanovačke…

1. Rýchly a spoľahlivý zdroj poctivej energie

coconut-energy-drinkAlfou a omegou našej dennej energie je efektívne fungovanie buniek a teda ich schopnosť produkcie energie, ktorá závisí od výkonnosti mitochondrií. Kladiem si teda otázku. Ako dodať rýchlu a efektívnu energiu týmto telieskam? Skúmam, testujem a zisťujem… až sa dostávam k MCT tukom (Medium Chain Triglycerides), ktoré sú najviac obsiahnuté práve v kokosovom oleji. Tieto tuky totiž priamo vyživujú naše bunky, navodzujú rýchlejší ústup pocitu hladu v porovnaní s bežnými tukmi a poskytujú priamy zdroj poctivej ketónovej energie pre mozog.
Kokosový olej vám najrýchlejšie pomôže prekonať závislosť na glukóze. Jedným z najčastejších problémov súčasnej životosprávy je závislosť nášho mozgu na glukóze. To v preklade znamená, že ak si napríklad dáte “zdravé” vločky s ovocím a medom, tak vás o 2-3 hodiny dostane váš mozog s tým, že mu dôjde energia. V tom momente vaše sústredenie klesá a začína sa vnútorný dialóg, či si dáte nejaký snack, alebo vydržíte do obeda.
Dobré tuky zasýtia aj limbický systém pre zvýšenú výkonnosť. Ak totiž chceme zvýšiť našu mentálnu výkonnosť, potrebujeme najprv “zasýtiť” náš jašteričí mozog (amygdalu), ktorá ak nemá dostatok, stresuje a hľadá si najbližší zdroj (sladké pečivo, sladkosti, malé uspokojenia a zbytočné snacky).
Kokosový olej nezaťažuje pankreas a je veľmi rýchlo a ľahko stráviteľný. Keď však namiesto sacharidov, fruktózy a glukózy dodáme telu inteligentné MCT tuky z kokosového oleja, začnú sa diať úplne iné procesy. Kokosové MCT tuky majú totiž úžasnú vlastnosť rýchlej metabolizácie, pričom vôbec nezaťažujú podžalúdkovú žľazu (pankreas). Takto sa priamo v pečeni premieňajú na ketóny a získate z nich rýchlu energiu skoro ako zo sacharidov.
Záver pre vás: získate rýchlu, ale aj trvajúcu energiu, ktorá podporuje váš tukový metabolizmus a nezaťaží telo. Z týchto tukov nikdy nepriberiete (iba že by ste ich denne zjedli pol kila). Práve z MCT tukov sa chudne a mozog zároveň získava oveľa väčšiu príležitosť tvoriť ketóny. A to vám už je iná liga myslenia…

2. Základný tuk pre akúkoľvek tepelnú úpravu

coconut cookingKokosový olej je tepelne veľmi stabilný do teploty až 200 st. C Neprepaľuje sa, neprská a ak vám prekáža kokosová aróma (ktorú buď milujete, alebo nenávidíte), existujú aj čisté formy bez vône. Kokosový olej je výborný najmä na rýchlu prípravu jedál vo woku, kde využívame krátku úpravu zeleniny a vyššiu dymovosť oleja. Medze sa nekladú ani pri spracovaní vajíčok, či príprave palaciniek.
Kokosový olej je skvelým riešením pre milovníkov vyprážaných jedál. Odmietame extrémne tvrdenia, že akékoľvek vyprážané jedlo vás zabije. Fakt, že to tak nie je, môžeme vidieť na populácii Japoncov a Thajčanov, ktorí vo svojom jedálničku tento spôsob prípravy používaju často. Aj keď pravý teľací, či bravčový rezeň odporúčam pripraviť na bravčovej masti, ryby, hydinu, či vajcia si skúste vypiecť práve na kokosovom oleji.
Najlepší základ pre milovníkov pečenia, či prípravy „raw“ dezertov. Uvedomelé mamičky, slečny, či babičky už veľmi dobre vedia, že rastlinné tuky neprinášajú takú radosť z pečenia ako kokosový olej, či pravé maslo. Vyskúšajte si niektoré koláče z môjho repertoára a objavte chute, ktoré vám navyše dodajú 100 % čistú energiu. Viac info o zdravom pečení nájdete v mojej knihe tu.
Skvelá náhrada rastlinných tukov v prípade laktózovej intolerancie.  Aj keď by mala väčšina ľudí celkom v pohode zvládať maslo a ghee, kokosový olej slúži aj pre prípady extra intolerancie na laktózu. Ďakujem aj za priame upozornenie jednej vzdelanej čitateľky, ktorá veľmi dobré poznamenala, že intolerancia a alergia je veľký rozdiel. Aj preto môže mať intolerancia rôzne sťádia a isté množstvo vybranej potraviny môžete úplne v pohode zvládať. Takto môžete vďaka kokosovému oleju výrazne znížiť záťaž omega-6 mastných kyselín a priamo podporiť aj úpravu procesov vo vašom trávení. Zažite aj vy rozdiel v trávení a získaní energie z jedla ak namiesto slnečnicového oleja pripravíte vašu omeletku na kokosovom tuku.

3.  Energetická bomba do vašej kávy

ff33f892-37e1-4cb6-bb02-c03e4cecd47b

Zabudnite na cukor a mlieko, ktoré vás spomaľujú. Vyskúšajte si dať do kávy kokosový olej. Ak k tomu pridáte ešte aj poctivé maslo, získavate veľmi rýchlo stráviteľnú a zároveň trvajúcu energiu pre váš mozog.
Náš mozog si žiada inteligentné tuky a nie zbytočný cukor. Odstráňte strach z nedostatku jedla, návaly hladu a chute na sladké. Staňte sa pokojnými pozorovateľmi vášho okolia, ktoré bežne nedokáže odolať sladkostiam, či iným pochutinám v ich zornom poli.

MCT tuky dostanú váš mozog do produkcie ketónov bez bolesti. Vieme, že mozog najlepšie funguje práve na ketónoch, kedy stráca závislosť na glukóze. Bežne však potrebujete absolvovať dosť náročnú adaptáciu pri striktnej nízkosacharidovaj diéte. Vďaka rannej káve s kokosovým olejom sa to však dá zabezpečiť aj bez bolesti a tak si večer kľudne môžete dopriať obľúbenú ryžu, či nejaký ten zemiačik.

Pozor, efekt tejto kombinácie je priamo úmerný s kvalitou kávy ktorú pijete! Zároveň táto kombinácia nie je pre ľudí, ktorí očakávajú extrémne zázraky bez toho, aby pohli mozgom, či dvihli zadok zo stoličky. Ak však veríte vo vlastné zlepšovanie a každý deň investujete do učenia a venujete sa zaujímavým pracovným, či osobným aktivitám, tak vám garantujem, že práve káva z maslom a kokosovým olejom môže byť tou najlepšou energiou pre váš pracovný deň, tréning, či výkon pri opatere detí a starostlivosti o celú rodinu.

4. Telová kozmetika na všestranné použitie

kokosova kozmetikaNáhrada bežného telového mlieka, či krémov na tvár.  Olej sa krásne vstrebáva do pokožky a nezanecháva mastný film. Ak máte suchšiu alebo citlivú pokožku, problémy s popraskanou kožou, atopickým ekzémom, vyrážkami a alergiami, niet na čo čakať. Vyskúšajte to pravé kokosové a dodajte aj vašej pokožke čistú prírodnú energiu.

Náhrada toxických opaľovacích krémov. Verte či nie, bežné krémy vedia byť naozaj problematické, pričom dokonca zabraňuju aj vstrebávaniu najhodnotnejšieho vitamínu D. Kokosový olej je oveľa lepšou prírodnou alternatívou s opaľovacím faktorom SPF 4 a keď k nemu namiešate aj ďalšie látky, opálite sa nielen krajšie, ale hlavne zdravšie.

Prírodný deodorant, vyhladzovač vrások a istota pre vaše deti. Vieme, že deodoranty niekedy obsahujú viac plynov a chémie ako jedna továreň. Aj keď to tvrdím s nadhľadom, vďaka kokosovému oleju si môžete pripraviť vlastný deodorant, či makový peeling pre vyhladenie pokožky. Mamičky určite ocenia čistotu a nezávadnosť pre zdravie jemnej pokožky svojich detí. Predsa ich nebudeme toxikovať už od narodenia rôznymi drahými zbytočnosťami.

5. Úprava trávenia a boj proti baktériám a kvasinkám

Coconut-Digestion

Kokosový olej rieši zlé baktérie a kvasinky.Kvasinková infekcia (mykóza) a súvisiace poruchy trávenia sú bežným problémom, ktorý si však mnoho ľudí vôbec neuvedomuje. Kokosový olej pôsobí priamo antibakteriálne a navyše dodáva telu energiu namiesto glukózy, na ktorej sú kvasinkové potvory priamo závislé.

Kokosový olej má vysoký obsah prírodných antioxidantov v podobe vitamínov A, C a E. Takto podporíte optimálne funkcie metabolizmu, vďaka ktorým sa vytvára aj ochranná bariéra pred choroboplodnými baktériami.

Silný stimulačný vplyv imunity. Vďaka vysokému obsahu kyseliny laurovej má kokosový olej silné antivirálne a antibakteriálne účinky. Vďaka pravidelnej konzumácii výborne podporíte imunitu a ušetríte si kopec mizerne stráveného času, keď vás zlomí nejaký vírus.

6.  Starostlivosť o zuby a pevné vlasy

Scoconut shower

Domáca zubná pasta, ktorá mineralizuje a čistí zuby.  Používajte kokosový olej namiesto bieliacej pasty a aplikujte celý týždeň. Potom sa pozrite do zrkadla a ak máte geneticky dané bielšie zuby, tak sa nezľaknite, Že sa prejaví ich krása. Jednoduché a často efektívnejšie ako zázračné “whitening” pasty s kopou fluóru. V tomto bode, ďakujem aj kolegom stomatológom za upozornenie toho, že v podstate za väčšinu metód ktoré bielia zuby (sóda bikarbóna, kypriaci prášok), veľmi rýchlo zaplatíme daň poškodenou sklovinou. Takže radšej pocmúľam kokosový olej samotný, tak ako zubnú vodu.

Skvelý kondicionér pre výživu vašich vlasov. Zabudnite na populárne reklamy šampónov s kondicionérom 2v1. Zvoľte si radšej čistý žihľavový šampón a urobte si kokosovú masáž hlavyAk máte sklon k mastným vlasom, aplikujte olej iba na končeky. Pocit pohody a radosti z dobre vyživenej a hebkej koruny krásy sú pre mnohé ženy na nezaplatenie. A možno aj pre chlapov, keď sa zrazu zbavia lupín…

7. Starodávny aj novodobý liek 

coconut-oil-skinPriama podpora štítnej žľazy a správnej funkcie hormónov. Vieme, že hormonálna rovnováha je základom pevného zdravia. Práve vďaka náhrade cukrov a získaniu energie z MCT tukov spúšťame úplne iné fyziologické procesy v tele a priamo riešime aj inzulínovú rezistenciu, na ktorú má nábeh čím ďalej tým viac ľudí.

Dezinfekcia a super rýchle hojenie rán. Často sa stane úraz práve vtedy, keď nemáte prístup k dezinfekcii. Stačí mať však so sebou kokosáč, ktorý v prvom kroku nahradí dezinfekčné spreje a zároveň ani tak neštípe. Aplikujte priamo aj v procese hojenia, ktorý tak výrazne urýchlite.

Úprava hladiny dobrého cholesterolu a zníženie kritických triacylglycerolov. Pravidelná konzumácia oleja vám nielen dvihne dobrý cholesterol, ale aj zníži kritické triacylglyceroly, ktoré sú základným problémom kardiovaskulárnych chorôb. Olej zároveň pôsobí protizápalovo a zmierňuje aj ďalšie nepríjemné zdravotné komplikácie spojené s inflamáciou v tele.

Extra odporučenie pre uvedomenlých rodičov a sumár na záver.

smart-kids-ftr

Vidíme, že kokosový olej je jednou z najhodnotnejších potravín, ktorá by sa mala stať súčasťou nášho základného nákupného košíka. Ak do neho totiž dostaneme viac inteligentných tukov ako zbytočných sacharidov, možno si ani neuvedomíme, ako priaznivo ovplyvníme našu životosprávu.

Ako vedomostné okienko si môžeme zapamätať, že za hodnotu kokosového oleja sú zodpovedné najmä 2 zázračné ingrediencie:

  1. Kyselina laurová
    tvorí viac ako 50% obsah kokosového oleja. Tento tuk dokážeme okamžite premieňať na rôzne ďalšie kyseliny, ktoré dokážu ničiť baktérie a vírusy. Žiadna iná potravina na svete neobsahuje viac kyseliny laurovej, ako kokosový olej.
    Viac detailných info tu.
  2. MCT tuky
    sú to tuky so stredne dlhým reťazcom, ktoré sú veľmi rýchlo využiteľné pre získanie energie a dokonca svojim spôsobom simulujú sacharidy. Vďaka týmto tukom vieme rýchlejšie trénovať tukový metabolizmus a podporiť tvorbu užitočných ketónov v našom mozgu.
    Viac detailných info tu.

Kokosový olej by mal byť aj s ďalšími inteligentnými tukmi základnou stavebnou jednotkou výživy dieťaťa. Olej je perfektnou výživovou bombou už počas tehotenstva, kedy dodá vášmu dieťatku potrebné látky pre rast a rozvoj mozgu. Úplná pecka je jeho kombinové užívanie spolu s fermentovaným olejom z tresčej pečene. Ak budú mamičky pokračovať aj po narodení v mesiacoch kojenia, podporia nielen produkciu hodnotného materského mlieka, ale najmä jeho kvalitu. Ak totiž dodáte vášmu dieťatku v prvých mesiacoch čo najviac inteligentných tukov, tak viete výrazne ovplyvniť jeho budúci vývoj mozgu a myslenia… Takúto hodnotu totiž nikdy nedostanete zo sunarov a iných detských výživ. Mať zdravé a super rozumné deti je asi to najväčšie bohatstvo, čo myslíte?