Zber

Šípky sú v podstate plody odkvitnutej ruže. Z hľadiska morfológie je to zložené súplodie. Šípky sa zberajú na jeseň, keď má plod jasno červenú alebo oranžovú farbu. Zbierajú sa suché, nepoškodené a nezmrznuté plody.

Niektorí ľudia ich zbierajú až po prvých mrazoch, no tie znehodnocujú plod a znižujú jeho obsah vitamínu C.

Sušenie a skladovanie

Sušia sa v dvoch fázach.

Prvá fáza je normálne sušenie na voľnom vzduchu.

Druhá fáza je dosušenie v rúre, aby plody vydržali čo najdlhšie a nesplesniveli. Teplota v rúre ale nesmie presiahnuť 35°C, plody sa znehodnotia ak zhnednú alebo sa pripália. Ideálne sušené plody si zachovajú až štvrtinu obsahu vitamínu C.

Skladujte ich v dobre uzavretej nádobe - najdlhšie rok.

Zloženie

Vitamín A, B, C, K a kyselina nikotínová.

Využitie

Šípky obsahujú veľa vitamínu C, sú preto výborným prostriedkom na posilnenie imunity najmä na jeseň a v zime. Dokážu tiež zlepšiť cirkuláciu krvi, prečistiamočové cesty a obličky a tiež vám pomôžu prekonať únavu.

Čaj

Dve lyžičky sušených plodov zalejte tromi decilitrami vody a nechajte lúhovať štvrť hodiny. Pred pitím je vhodné čaj precediť cez sitko. Jemné chĺpky zo šípok môžu podráždiť sliznicu.

Sirup

Suroviny: 1 kilogram očistených šípok, pol kilogramu cukru, 3 litre vody

Postup: Rozmixujte šípky na kašu a pridajte ich do dvoch litrov horúcej vody. Zmes povarte a nechajte lúhovať 15 – 20 minút mimo sporák. Potom pridajte zvyšný liter vody a zmes opätovne povarte a nechajte lúhovať štvrť hodiny. Potom prelejte zmes cez sitko alebo plátenú látku. Pridajte cukor a nechajte ho rozpustiť počas varu. Vzniknutý sirup skladujte v uzatvárateľných sklených nádobách.

Džem

Suroviny: Na jeden kilogram šípok si pripravte pol kilogramu cukru, môžete pridať aj želírovací prípravok.

Postup: Vysušené a mierne zmäknuté šípky očistíme, dáme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby mierne presahovala šípky. Nechajte zmes povariť viac než hodinu (takto džem nebude pichať). Túto zmes potom rozmixujte, aby ste zo šípok vytvorili kašu. Kašu následne prepasírujte cez sitko, aby ste odstránili semiačka a nečistoty.

Následne túto čistú zmes povaríme s cukrom. Ak chcete dosiahnuť hustejšiu konzistenciu, môžete pridať želírovací prípravok. Po uvarení ho ešte za horúca vlejte do sklenených uzatvárateľných fliaš. Následne ho môžete zavariť.

Zo šípok sa robí aj polievka Nyponsoppa, ktorá patrí do tradičnej švédskej kuchyne. Šípky ale môžete nájsť aj v podobe oleja, ktorý sa výborne hodí do šalátov, či vína.

Uplatnenie našli aj v kozmetike, kde sa z nich vyrába špeciálny olejček na výživu pokožky a maska na tvár.

Zdroj: http://www.info.sk/sprava/74139/sipky-takto-ich-vyuzijete-pre-zdravie-a-krasu/