1.       Na úvod, ťa Noro poprosíme, keby si sa našim zákazníkom v krátkosti predstavil. Koľko máš rokov a koľko rokov sa venuješ posilňovaniu?

Volám sa Norbert Zajac, pochádzam z Martina, mám 24 rokov a posilňovaniu ako takému sa venujem od svojich 13 rokov. Na takej vrcholovej úrovni to bude od mojich 16 rokov. Ak niekoho zaujíma moja cesta ako som začal, tak na mojej webovej stránke www.norbertzajac.com nájde v sekcii o mne a v podsekcci autobiografia príbehy, ktoré sú chronologicky zoradené s titulom „Cesta za snom“ , v ktorých opisujem „fílingovo“ a bez servítky ako som začínal, čo všetko mi stálo v ceste, či naopak kto mi v tej ceste pomohol. Zatiaľ sa mi to podarilo všetko zdokumentovať tuším po rok 2012.

Medzi moje najvýznamnejšie úspechy patrí asi titul Majstra Sveta v kulturistike Juniorov.

  1.       Aké dojmy máš zo značky FARMAMARKET?

Veľmi pozitívny. Myslím že slovenský potravinársky trh postráda takúto kvalitu domácich výrobkov a Farmamarket nie len že podporuje predajom domácu produkciu, ale dáva ľudom aj pocit istoty, že keď si kúpi napríklad celozrnné pečivo, nemusí sa obávať že išlo len o biele pečivo zafarbené farbivom.

  1.       Myslíš, že v našich obchodoch by si prišli na svoje aj tvoji priatelia venujúci sa fitness a kulturistike?

Myslím, že dôkazom a odpoveďou som aj ja sám, takže určite ano.

  1.       Ktoré výrobky ťa u nás najviac zaujali?

Viaczrnný chlieb, vajcia, 3 druhy kvalitnej ryže, rôzne cestoviny a múky či už z pohánkovej alebo celozrnnej múky, široké portfólio za studena lisovaných olejov, zelenina, ovocie a samozrejme kvalitné mäso. Či už vyzretá teľacinka, hovädzie zadné alebo kuracie či morčacie prsia a samozrejme špecialitka v podobe prepeličích vajec. Oceňujem aj široký sortiment korenín bez glutamánu a rôznych chemických prísad či cukru, ktorými sa nemusím báť dochucovať jedlo ani počas tvrdej predsúťažnej diéty.

  1.       Ako odborník vieš zhodnotiť aké zastúpenie má strava v pomere k cvičeniu  na ceste za vysnívanou postavou?

Pracujem už niekoľko rokov ako osobný tréner v Mozolani Fitness v Žiline a môžem garantovať, že bez kvalitnej potravy to jednoducho nepôjde. Vraví sa, že 70% úspechu zohráva strava, faktom je, že u začiatočníka sa zo začiatku stačí trošku viac hýbať, zvlášť ak sa jedná o ľudí trpiacich obezitou, ale skôr či neskôr tú stravu budú musieť viac a viac modifikovať k tej vysnívanej svojej postave. A na to potrebuje už radu odborníka, ktorý by mal klienta následne nie len usmerniť čo a kedy jesť, ale aj ako a kde si má kvalitnú stravu zadovážiť.

  1.       V období, keď nie si v príprave, dopraješ si malé neresti? Keby si mohol, ktoré by si si vybral z našej ponuky?

Faktom je, že sa snažím držať po celý rok vo forme, lebo je to skratka môj životný štýl, avšak určite sa teším ako ochutnám ovčí jogurt a rôzne syry a ten viaczrnný chlebík.

  1.       Čo hovoríš na potravinové škandály typu prebaľovanie mäsa a iné?

Aj keď je doba zlá, ľudia by sa nemali dívať vždy len na to čo je najlacnejšie, asi toľko by som k tomu povedal. Ak naďalej budú svojou kúpou podporovať tento nekvalitný sortiment, tak predajcovia ho nebudú mať dôvod meniť a hľadať iné riešenia.

  1.       Aké hodnoty by malo obsahovať kvalitné hovädzie mäso alebo hydina?

Záleží od toho o akej časti sa bavíme.

Kuracie mäso

Kuracie mäso patrí jednému z dvoch najrozšírenejších vo fitness svete a nie je ani príliš drahé. Je to snáď tá najlepšia voľba, pretože sa dá využiť aj pri naberaní hmoty, ako aj pri chudnutí. Tiež sa dá dobre skladovať a ľahko pripraviť. Odporúčame sa zamerať skôr na kuracie prsia, ktoré pri hmotnosti 100 gramov obsahujú asi 24 gramov bielkovín a len 3 gramy tukov. Ostatné časti sú bohatšie na tuk. Jediná nevýhoda kuracie mäsa je nedostatok železa, ktorého nedostatok sa však dá pokryť trebárs multiminerálnym suplementom. 

Hovädzie mäso

Druhým najpopulárnejším zdrojom bielkovín je hovädzie mäso, ktoré sa prevažne využíva vo fáze získavania svalovej hmoty, keďže je tučnejšie (obsahuje zhruba 20-22 g bielkovín a 10-13 g tukov). Do diéty sa síce dajú využiť menej tučnejšie druhy hovädzieho mäsa (z krku, pliecka či stehna), ale ani zďaleka nebudú takú chudé ako mäso z kuracích pŕs. Na rozdiel od nich však poskytuje veľa železa. Jeho častý príjem sa však predsa neodporúča, pretože štúdie ukázali, že veľká konzumácia je spojená s určitými zdravotnými problémami. 

  1.       Aký je tvoj najvyšší cieľ?

Stále sa zlepšovať, získať finančnú nezávislosť a budovať si kariéru.

Noro ďakujeme Ti za rozhovor a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu!