medvedi-cesnak_dreamstime%20(1).jpgTáto rastlinka je mimoriadne účinným liekom a skvele dochutí i vaše pokrmy. Chuťovo sa blíži pažítke skombinovanej s cesnakovým podmazom.

Je vhodný aj pre deti, ktorým takto môžete poskytnúť mnoho ochranných látok. Dnes si povieme aj to, kde a ako ho zbierať, na čo si dať pozor a ako ho využiť v kuchyni i pre zdravie.

Rastie vo vlhkých lesoch

Táto rastlinka rastie len počas dvoch mesiacov v roku. Následne sa dáva do stavu zazimovania a prečkáva na svoju ďalšiu šancu.

Prvýkrát sa objavuje začiatkom apríla. V závislosti od konkrétnej oblasti sa môže vzhľadom na poveternostné podmienky posúvať tento dátum ďalej. Zelené lístky nájdete najmä vo vlhkých lesoch, kde rastú na väčších plochách.

Kuriozitou je, že úplne postačí, ak sa po ňom prejdete naboso a z tela budete cítiť pach charakteristický pre cesnak. Najčastejšie sa využíva vo varení, kde nestráca svoje hodnoty.

Ak by ste ho však chceli uchovať dlhšie, určite ho nesušte. Takto prichádza totiž o všetky vitamíny. Zbierajú sa len zelené lístky a hľadajte radšej mladšie menšie kúsky, ktoré nie sú horké.

Pozor na zámenu s konvalinkou!

So zberom medvedieho cesnaku však súvisí aj jedno veľmi dôležité upozornenie. Niekedy sa totiž môže stať, že si ho zameníte s listami konvalinky, najmä ak nie sú tieto rastlinky ešte rozkvitnuté.

Musíte byť veľmi opatrné, pretože konvalinka je na rozdiel od cesnaku prudko jedovatá a tak môžete celej rodine spôsobiť poriadne nepríjemnosti.

Spoľahlivým rozoznávacím znamením je rozpoznať jeho arómu pri zbere. Po odtrhnutí má medvedí cesnak silne cesnakovú arómu, ktorú musíte cítiť už pri samotnej manipulácii s ním. Konvalinka nemá žiaden charakteristický pach.

Detoxikuje, znižuje krvný tlak, pomáha pri ochoreniach

Zamerajte sa teraz na liečivé sily tejto nenápadnej rastlinky. K ním údajne priviedlo našich predkov zviera, podľa ktorého nesie pomenovanie. Po zimnom spánku oslabené medvede sa vrhli práve na tieto listy a tak začali ľudia skúmať ich účinky.

Medvedí cesnak je výborný pri regulácii vysokého cholesterolu a krvného tlaku.

Zároveň celkovo prečisťuje našu krv a tým aj organizmus. Používa sa aj pri žalúdočných ťažkostiach, keď máte časté hnačky alebo vám ťažko trávi. Vtedy ho stačí pridať do jedla a problémy sa stratia. Niektorým ľuďom pomáha i pri bolestiach hlavy.

Pomáha i pri ochoreniach dýchacieho systému. Zlepšuje aj prietok krvi v žilách a tak je vhodný pri hrozbe trombózy, ale aj pri bolestivých kŕčových žilách. Používa sa aj ako prevencia pred žalúdočnými vredmi.

Chráni a prečisťuje naše obličky. Užívať by sa mal aj na celkové posilnenie imunity. Skvelý je najmä v čase chrípkovej epidémie. Keď máte problémy s nespavosťou, dajte si pred spaním za lyžičku extraktu vyrobeného z neho.

Nepriateľ baktérií

Keď vás trápi nejaká infekcia, tak si prizvite na pomoc práve medvedí cesnak. Ten má totiž i výborné antibakteriálne účinky.

Má taktiež prírodné antibiotické vlastnosti. Môžete ho teda používať pri akomkoľvek zápale, ale aj infekčných ochoreniach, ktoré vás dlhodobo trápia. A to môžu mať akýkoľvek charakter.

Výborný je aj pri zle hojacich sa ranách. Vtedy sa môžu potierať tinktúrou z neho alebo sa môžu prikladať samotné čerstvé lístky, ktoré ihneď zlepšia ich stav.

Celoročný liek - ako ho využiť?

Istotne najlepším spôsobom uchovať si túto rastlinku je vytvoriť si extrakt, ktorý môžete potom používať počas celého roka. Naplňte fľašu listami medvedieho cesnaku. Potom k nemu pridajte čistý alkohol, najlepšie vodku. Takto to odložte na tmavé miesto na dva týždne a potom preceďte.

Môžete ho takto užívať vnútorne, i na vonkajšie problémy. Uchovať si môžete i samotnú šťavu, ktorú pripravíte odšťavením v odšťavovači. Takto ju odložte do chladničky pri teplote 4 stupne.

Keď sa oddelí usadenina, používajte len číru, nažltlú časť. Tá sa môže tiež zmiešať s alkoholom a používať na dezinfikovanie rán. Čo sa týka varenia, tak vynikajúca je polievka z neho, ale aj ako prídavok k rôznym druhom mäsa.

Vyskúšajte netradičné pesto, ale i jeho drobné posekané kúsky na chlebík. Robiť z neho môžete i pomazánky. Má silnú arómu, takže každé jedlo krásne prevonia.

medvedi_cesnak_dream_1.jpg