Hotový poklad plný zdravia vykúka zo zeme v našich lesoch s prvými jarnými lúčmi. Po dlhej a únavnej zime pôsobí na náš organizmus ako elixír.

Pôvod názvu 

Kolujú dve verzie príbehu o tom, ako rastline tento prívlastok "prischol". Jedna hovorí, že ho má skutočne od medveďov, ktoré ho veľmi radi vyhľadávali po prebudení sa z dlhého zimného spánku. Podľa druhej má názov od starých Germánov, ktorí verili v jeho medvediu silu.

Čistič "neporiadku" po zime

V súvislosti so zdravím nie je ospevovaný len tak bezdôvodne. Považuje sa za jarný elixír vitality a energie.

Jeho listy sú bohaté na vitamín C, éterické oleje a pôsobí ako účinný antioxidant. Dodajú nám i železo, vápnik a kyselinu folátovú. Vďaka obsahu fytochemických látkok je silnou zbraňou proti nádorom.

Čistí tráviace ústrojenstvo a obličky, pomáha pri nafukovaní, zápche a pozitívne vplýva na činnosť srdca. Jeho účinky boli dokázané aj pri nespavosti.

Nazbierať si ho môžeme aj sami

Medvedí cesnak rastie vo voľnej prírode približne od konca marca do polovice mája. Najviac sa mu darí v lužných lesoch na vlhkých tienistých miestach.

Mohli by ste si ho pomýliť s listami konvaliniek, no tie ich majú oproti cesnaku výrazne lesklé. Ak si nebudete istí, stačí ovoňať. Medvedí cesnak má štipľavú vôňu.

Čo s ním v kuchyni?

Medvedí cesnak sa hodí nielen ako bylinka na ochutenie jedál, ktorým jeho čerstvé listy dodajú skvelú vôňu a štipľavú chuť. Výborný je aj po tepelnej úprave podobne ako špenát. Pridať ho môžete všade tam, kde by ste dali i bežný cesnak.

Nakrájajte ho na menšie kúsky, posypte ním nátierku na pečivo, zabaľte doň mäso pred pečením, pridajte ho do šalátu, primiešajte k spomínaným špenátovým listom alebo ho namiesto nich samostatne chvíľu poduste na masle.

Pár jeho listov skvele dochutí i krémové polievky, prílohy či omáčky bez toho, aby prebil ich dominantnú chuť.

Nespotrebované čerstvé listy môžete nasekať a vložiť do mrazničky. V chladničke pár dní vydržia v pohári s vodou, prípadne zabalené vo vlhkej utierke.