Nezabúdajte: použité suroviny nájdete vo FARMAMARKETE v top kvalite !!!!!

Potrebujeme:

-        Kačacie prsia, počet kusov podľa očakávaných hosti:-)

-        Koreňová zelenina z FARMAMARKETU: mrkva, petržlen, máme aj v bio kvalite

-        Zemiaky, aj bio zemiaky v ponuke

-        Jedno väčšie jabĺčko, hruška

-        Med od včelára

-        Cibuľa, slovenský bio cesnak ( ten má grády)

-        Vlašské orechy

-        Koňak podľa vlastného výberu a chuti

-        Dávidkovo korenie bez glutamánu a bez soli

Postup:

Kačacie prsia opláchneme vodou, ochutíme zmesou Dávidkovo korenie, potrieme medom a necháme chvíľu odpočívať. Zatiaľ si pripravíme ostatné suroviny, a to zeleninku , ovocie. Koreňovú zeleninu ( mrkva, petržlen) časť nakrájame na kolieska , odložíme bokom, zvyšnú nakrájame spolu so zemiakmi ( tie nešúpeme, len poriadne umyjeme vodou), jabĺčkom a hruškou. Nakrájané suroviny poukladáme na plech, ochutíme korením a soľou, každý podľa chuti. Oddýchnuté kačacie prsia na rozpálenej panvici prudko orestujeme do zlatista z oboch strán, najmä zo strany kde sa nachádza koža, aby sa nám roztopil  tuk. Do zlatista opečené ich uložíme, kožou nahor, na plech vystlaný zeleninkou, ovocím a zemiakmi. Výpekom z pŕs polejeme všetky dobroty na plechu a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme do 30 minút, keďže prsia nesmieme príliš upiecť, aby neboli suché, ale po rozkrojení krásne ružové a vláčne. Pre istotu očkom kontrolovať a malá pomôcka, špajdlou pichnúť do mäska, keď sa nelepí na špajdlu , hladko prenikne dovnútra, môžeme vyberať z rúry.

Medzitým si pripravíme chutney z koreňovej zeleniny, ktoré pridá celému jedlu oživenie a šťavnatosť. Na oleji orestujeme na drobno nakrájanú  cibuľku spolu s cesnakom. Po orestovaní pridáme na koliečka nakrájanú mrkvu s petržlenom a pokračujeme v restovaní. Pripravíme si koňak podľa vlastného výberu a zalejeme zmes zeleniny. Potom si vytiahneme štamperlík, zdegustujeme, či sme použili chutný koňak. Na zdravie! J Do zmesi pridáme ešte lyžicu medu, nadrobno nasekané oriešky. Ochutíme korením, pokiaľ sa Vám zdá zmes príliš výrazná po koňaku, nech sa páči, pridajte pohár/dva vody tak, aby zjemila. Odporúčame pridať vodu, nakoľko zeleninka by sa mala podusiť, tým trošku zmäknúť. My sme zástancami, tvrdšej zeleninky, z dôvodu vyššieho obsahu vitamínov. 

Pravdepodobne v momente dokončenia chutney, máte upečené kačacie prsia. Už len nakrájať na plátky, naservírovať a pustiť sa do toho!!!
Želáme dobrú chuť!!!!