V podstate každý jeden z nás, pokiaľ máme snahu počúvať svoj organizmus, vie kedy je na hranici únavy, kolapsu, psychického alebo fyzického vyčerpania. Telo vysiela signály v podobe únavy, zhoršenej pleti, iných kožných defektov, zlého trávenia, nafukovania  a iných.  Na internete je dostupných množstvo článkov ako, kedy detoxikovať. Jadro detoxikácie tvorí pitný režim, zelenina, ovocie. Okrem postupu a výdrže vlastnej vôle v detoxikačnomprocese zotrvať, je KVALITA POTRAVÍN, konkrétne ovocia a zeleniny.

Pred pár dňami sme vám avizovali, že na pultoch našich predajní nájdete opäť paradajky, papriky, stihli sme doplniť aj prvý medvedí cesnak, sezónnu zeleninku, ktorú žiaľ nie je možné pestovať v našich končinách celoročne. Zeleninkavypestovaná spolu s prvým jarným slnkom na dolniakoch má fantastickú chuť, farbu a je plná vitamínov. Touto cestou vás chceme oboznámiť, že zahajujeme sezónu plnú ovocia a zeleniny vypestovanú našimi poľnohospodármi, na slovenských poliach  a v slovenských  sadoch.


Na našich pultoch nájdete:

Medvedí cesnak: má silný antibakteriálny vplyv na organizmus, čistí krv, reguluje hladinu cholesterolu, pomáha pri tráviacich ťažkostiach

Paradajky:  Majú veľké množstvo vitamínu C, ktorý chráni pred rakovinou kože, obsahujú aj vitamín E, zinok, betakarotén a draslík. No tým najväčším plusom pre pradajkyje látka lykopén, ktorú obsahujú vo zvýšenom množstve oproti inej zelenine. Táto látka má protirakovinotvorné  účinky.

Papriky: Vysoký obsah vitamínu C, dokáže stimulovať tráviacu  a obehovú sústavu, čím sa zrýchľuje metabolizmus. Vynikajúca pri boji s nadbytočnými kilogramami.

Mrkva, aj v bio kvalite: Náš najbohatší zdroj na betakarotén,chráni zrak, je plná antioxidantov, okrem iného obsahuje aj magnézium, vápnik a železo.


Zeler: Pomáha pri liečení cukrovky, má močopudné účinky, prečisťuje tráviaci trakt, ničí plesne, dokonca rozpúšťa hlien a vraj zelerová polievka je výborná proti stresu na ukľudnenie organizmu. 

Petržlen: Povzbudzuje chuť do jedla. Povzbudzuje činnosť pečene a pomáha pri dne. Je užitočným zdrojom vápnika. Pomáha organizmu zbaviť sa nadmernej tekutiny. Neutralizuje škodliviny z cigaretového dymu.

Cvikla: Pomáha pri problémoch s tlakom, zbavuje telo škodlivín, je plná antioxidantov, protirakovinotvorné látky, obsahuje veľké množstvo železa. Lieči kožné ekzémy a posilňuje vlasy.

Kaleráb: Nájdeme v ňom aj protisklerotický inositol, zlúčeniny síry, ktoré pôsobia proti baktériám, a biotín, ktorý je dôležitý pre zdravé vlasy a pokožku. Selén chráni pred voľnými radikálmi a pred artériosklerózou.

Cesnak: Obrovský prínos pri budovaní imunity. Má protibakteriálne, proti plesňové ako aj antiparazitické účinky. Využíva sa pri liečbe nádchy , pri zapálenom hrdle, kašli a dýchacích ťažkostiach. Napomáha vykašliavanie. Znižuje hladinu cholesterolu v krvy. Znižuje vysoký krvný tlak a hladinu cukru v krvi. Pôsobí ako antibiotikum a antiseptikum, už jeho výpary ničia mikróby. Dezinfikuje vnútornosti, podporuje peristaltiku čriev.Celkove stimuluje celý organizmus, priaznivo ovplyvňuje tvorbu mužských aj ženských hormónov a zvyšuje sexuálnu potenciu. Má vysoký obsah vitamínu A, B1, B2 a C.

Šalátové uhorky: Skvelá potravina pri diéte, nakoľko má nízky obsah kalórií. Pomáha na pleť, má bieliace účinky, tiež je účinná pri boji zápachu z úst, vyplavuje toxíny, napomáha činnosti obličiek.

Brokolica: Aktivizuje látkovú výmenu, má močopudný účinok, odkysľuje organizmus, zlepšuje prácu srdca, svalov a nervov. Znižuje riziko vzniku rakoviny. Má vysoký obsah antioxidačného betakaroténu a vitamínov C a E. Je bohatým zdrojom kyseliny listovej a železa.

Reďkovka: Obsahuje množstvo vitamínu C a éterické oleje, ktoré podporujú chuť do jedla a trávenie, má diuretické účinky a  patrí medzi nízkokalorickú zeleninu. 

Tu je len pár riadkov vybranej zelenine a jej blahodárnychúčinkoch. Nie každý však dokáže zeleninu prijať počas dňa v stanovenom množstve. 

Poznáte SMOOTHIE?????  Tento pozitívny trend v oblasti stravovania, detoxikácie, skvalitnenia života? Aj my sme prepadli smoothie v plnej miere a nevieme si vynachváliť účinky smoothie nápojov. Pokiaľ si neviete rady, ako taký smoothie nápoj pripraviť? Ako skombinovať zeleninu a ovocie? Prinášame pár tipov na smoothie z našich produktov, nami odskúšaných!

1. DETOXIKAČNÁ BOMBA: cvikla, jablko, zeler, mrkva
2. PRÍLEV ENERGIE: jablko, mrkva, medkukurma
3. MEDVEDÍ CESNAK: listy medvedieho cesnaku, med, jablko
4. INÉ OVERENÉ KOMBINÁCIE: cvikla, jablko, med
                                                  cvikla, mrkva, med
                                                    jablko, med, hruška, kukurma

Pri kombináciach ovocia a zeleniny sa medze nekladú. Na dochutenie používame kukurmu, med, rôzne semiačka, orechy. Množstvo zeleniny a ovocia závisí od veľkosti pohára, pre menej husté odporúčame väčšie množstvo vody a dávky ovocia a zeleniny rozdeliť na viac nápojov. Ako budeme dopĺňať naše pulty ovocím a zeleninou v letnom období, pridáme aj nové kombinácie smoothie.

PRIDAJTE SA K NÁM A DETOXIKUJTE S FARMAMARKET ZELENINOU A OVOCÍM!!!

Váš FARMAMARKET !