Potrebujeme:                                                                                                 

-          Mleté mäsko, najlepšie hovädzie, teľacie my sme dali prednosť bio vyzretému hovädziemu pliecku, cca 400 g na 3 porcie

-          Plátkový syr, my sme použili ementál

-          Soľ ( zdravšia varianta himalájska soľ, tiež dostupná u nás)

-          Dávidkovo korenie, napr. Méďa gril ( výber je na každom z vás, postačujúce aj čierne korenie)

-          Olivový olej

-          Cibuľa

-          Cesnakové posúchy 1 ks na porciu , z FARMAMARKETU

-          Zelenina do burgra: listový šalát, cibuľa, väčšie paradajky

-          1ks domáce vajíčko

Omáčky:

  1.       Remuláda: Poznáte tento názov? Ide o názov zaužívaný pre studené omáčky, ktoré spája majonéza. Základom pravej remulády je klasická majonéza ochutená na milión spôsobov. Na tú našu potrebujeme: majonézu najdete u nás , kapari , čierne korenie. Všetky ingrediencie spolu zmiešame a dáme do chladničky vychladiť. Kapari rozmixujeme na drobné kúsky a zmiešame s majonézou, dochutíme soľou a korením.
  2.       Barbecue omáčka: Jej názov pochádza zo Španielska, slovo barbecue vyjadrovalo spôsob pečenia mäsa na otvorenom ohni. Správna barbecue omáčka má dodať mäsu šťavnatosť, má byť mierne sladká, trošku kyslastá, miestami pálivá.Potrebujeme: zázvor, citrón, kečup, kari korenie, soľ. Ošúpeme zázvor, cca 2 menšie kúsky, pokrájame na drobno, rozmixujeme.Do rozmixovaného zázvoru pridáme cca 2dcl kečupu, pridáme malú lyžičku kari korenia, čierne korenie, soľ, na záver pridáme vytlačenú šťavu z celého citróna. Všetky ingrediencie spolu zmiešame, najlepšie ponorným mixérom a dáme chladnúť do chladničky.

Postup:

Prvým krokom je samozrejme príprava omáčok podľa vyššie uvedeného postupu. Po ich príprave sa môžeme pustiť do prípravy mäska. Mleté mäso okoreníme, osolíme, nakrájame na drobné kúsky cibuľku a vajíčko, ktoré tiež pridáme do mletého mäsa. Všetko spolu poriadne premiešame. Zo zmesi mäska si oddelíme časť, približne do dlane ruky a vytvarujeme si mäsové placky, tak aby sa nám nerozpadali. Pripravíme si posúch medzi ktorý budeme vkladať pripravené mäsko. Posúch sme si obrezali do tvaru štvorca a rozkrojili sme ho stredom, tak ako pri klasickej žemli na hamburger. Aby bol pekne chrumkavý, opiekli sme ho v hriankovači, ako topinku, alebo na panvici, na grile. Po opečení posúcha do chrumkava na spodnú stranu natrieme našu remuládu, na druhú ( vrchnú) stranu natrieme barbecue omáčku. Nakrájame si zeleninu do burgra: červená cibuľka aj paradajka by mala byť nakrájaná na tenké kolieska, šalátové listy oddelíme od hlavičky a poukladáme na posúchy na stranu natretú remuládou. Pripravíme mäsko, na rozpálenej panvici s olejom, pri vysokej teplote, mäsko necháme zatiahnuť, potom opekáme na miernejšom ohni.  Na grile s ohňom, to samozrejme nie je možné, pripravujeme postupne pri rovnakej teplote. Chvíľu pred dokončením burgrov odporúčame položiť na vrch syr, ktorý nám krásne zmäkne, prípadne sa rozleje po mäsku. Takto pripravené burgre poukladáme medzi posúchy. Burger má nasledovné poradie, začíname z dolnej strany: posúch, remuláda, šalátový list, burger so syrom, paradajka, cibuľka, posúch natretý barbecue omáčkou. Odporúčame burger prepichnúť špajdlou na burgre, aby sa pri konzumácii nerozpadol.

Nech sa páči, netradičný farmársky burger je na svete !!! J

NÁŠ TIP!!!! Burger patrí medzi najpopulárnejšie jedlo na svete. Je to vďačné menu na každej párty, pre mladých alebo aj ostrieľaných fajnšmekrov. Na pohľad vyzerá nenáročne, no pripraviť dokonalý burger si vyžaduje nezanedbať žiadnu z hlavných troch surovín. Jedno bez druhého nemá zmysel, a preto ODPORÚČAME:

  1.       Kvalitné mäsko
  2.       Čerstvé pečivo, vždy opiecť
  3.       Domáce omáčky (nie je to žiadna veda)