Potrebujeme:

-          Denver steak

-          Soľ ( zdravšia varianta himalájska soľ, tiež dostupná u nás)

-          Dávidkovo korenie- šalátové bylinky

-          Čierne korenie

-          Olivový olej

-          Cvikla, cibuľa, cesnak

-          Med

-          Domáce maslo

-          Balsamico

-          Ananás, ako chutná dekorácia

Postup:

Prvým krokom ešte pred prípravou mäsa bude výroba bylinkového masla. Maslo zmäknuté pri izbovej teplote rozmiešame v miske s bylinkami- Dávidkovo korenie šalátové bylinky. Takto pripravenú hmotu zabalíme do mikroténového vrecúška a dáme do chladničky na stuhnutie, pokým pripravíme ostatné ingrediencie.

Mäsko si opláchneme pod tečúcou vodou  a osušíme dosucha. Na rozpálenú panvicu  s olejom položíme celý kus steaku. Odporúčame mäso pripravovať vcelku, nie dopredu nakrájané na plátky. Prvým dôležitým krokom k príprave chutného steaku je tzv. „zatiahnutie mäsa“ pri najvyššej možnej teplote na sporáku alebo grile. Zatiahnutie mäsa spôsobí uzavretie štiav vo vnútri steaku, tak aby sa všetka šťavnatosť nevyparila a steak nebol vysušený. Pri steakoch poznáme viacero stupňov prepečenia.

Rare- krvavý, 1-2  min. z oboch strán na prudkom ohni

Medium rare- nie úplne krvavý , 2-3 min. z oboch strán

Medium- stredne prepečený, 5-6 min. z oboch strán na prudkom ohni

Well- prepečený, 12 min. z oboch strán, na strednom ohni, pomalá príprava

Príprava steaku na požadovaný stupeň prepečenia je niekedy malým umením, ak sa vám steak podaril podľa vašich predstáv, teraz je dôležité ho nechať odstáť cca 8 min., ochutíme soľou, čiernym korením a môžete sa pustiť do prípravy druhej polovice nášho receptu.

Pripravíme si ryžu. Klasickým spôsobom. Na dve/ tri porcie hrnček ryže, 1 a 1/2x väčšie množstvo vody. Ryžu orestujeme do sklovita v hrnci na oleji, zalejeme vodou, osolíme, pre chuť sme aj do ryže pridali spomínané šalátové bylinky.

Umyjeme si cviklu, nakrájame na malé kocky. Taktiež si ošúpeme cibuľku a cesnak, nakrájame a pridáme do výpeku po steaku. Orestujeme pekne do zlatista, potom pridáme na kocky nakrájanú cviklu. Osolíme, okoreníme čiernym korením, pridáme polievkovú lyžicu medu. Všetko spolu restujeme  a zalejeme ( nie len pokvapkáme) balsamicom tak, aby sme vytvorili balsamico glazúru. Restujeme všetko spolu 1 až 2 min..

Môžeme servírovať. Na plátok ananásu naservírujeme opečenú cviklu. Steak si nakrájame na plátky, plátok bylinkového masla položíme naň, pekne zmäkne  a rozpustí sa, mäasku dodá skvelú chuť. Na záver ryžu a nech sa páči, chutný, estetický pokrm je na svete.

Želáme dobrú chuť!!! J

NÁŠ TIP!!!! Ak ste fanúšikmi steakov a chystáte sa grilovaciu sezónu využiť naplno, odporúčame zadovážiť si teplomer na mäso, táto fantastická pomôcka napovie koľko stupňov má steak a podľa neho sa dá príprava na požadovaný stupeň prepečenia presne odmerať. Teplomer sa zapichne do najhrubšej časti mäsa počas prípravy a odmerá teplotu.

Rare – 50-55°C

Medium rare- 55-60°C

Medium- 60-65°C

Well- 75°C a viac.