Prečo tomu tak je? 

Idem chvíľu analyzovať ľudskú psychiku. Možno sa spoznáte v nejakom bode.

(tomu kto konzumuje cesnak pravidelne, dnes udeľujem Rady Aktívne voľno - v podstate nemusí čítať ďalej)

SME MY NORMÁLNI?! 

Uvádzam pár dôvodov, „vďaka“ ktorým pravdepodobne nekonzumujeme cesnak pravidelne. 

Možnosť č.1: 

„Povery“ o zdravotných účinkoch cesnaku sú tak dobre známe, že ich berieme ako všednosť. A všednosť zabíja pozornosť. Tak postupom času zabúdame, prestávame veriť. Cesnak nemá žiadne billboardy, ktoré by nám denne pri ceste z práce pripomínali jeho dôležitosť a vtláčali pod kožu síce vo veľa prípadoch fejkový, no previnilí pocit: „Nemal by som ja ku*va tento produkt si kúpiť ak je tak nápomocný ako tvrdia?“(viď Chilliburner, Maliny Slim – áno, tá blondína, veľké prsia). 

Možnosť č.2:

Cesnak nemá žiadne vysmiate reklamy v telke pri ktorých pocit zdravia priam vyteká z obrazovky k vám do obývačky . Reklamy, ktoré iba medzi rečou hovoria o akýchsi štúdiách, robených kedysi, kdesi, kýmsi, za akýchsi podmienok (skoro ako Yeti - každý o nich vie, no nikto ich ešte nikdy nevidel) z ktorých, ale zo 100% určitosťou vášmu zmanipulovanému vnímaniu vychádza, že tento produkt je jedna pecka a obsahuje zázračnú ingredienciu (viď Activa Danone a pod).

Možnosť č.3:

Cesnak je pomerne lacná záležitosť. Sám som veľakrát otrokom tohto psychického nákupného kormidla. Po pravde, v mnohých prípadoch kritický faktor podozrivo nízkej ceny môže prezentovať kvalitu resp. nekvalitu. No pri cesnaku nie.

A druhá strana mince našej mentálnej povahy hovorí, že ak je niečo veľmi drahé, MUSÍ to byť automaticky kvalitné, poprípade kvalitnejšie ako jeho alternatíva. A výrobcovia to dobre vedia (viď „aféru“ ACAI berries vs. čučoriedky o ktorých som už písal (24)).

Za ACAI 10 euro dáme, no ak by predavač vypýtal 10 euro za pár strúčikov cesnaku tak mu asi iba zaťukáte na čelo a s vystretým prostredníkom sa ho opýtate či mu náhodou tak neje.. to divné a nepríjemné toľko pýtať peniažkov  

Možnosť č.4 

Smrad z úst. Nutné zlo. Ktoré sa však dá eliminovať, poprípade ustáť 

Možnosti prečo ho nekonzumujeme pravidelnejšie je určite viac. Niektoré môžu byť opodstatnené, no osobne si myslím, že vo väčšine prípadoch sa bude jednať iba o našu lenivosť, nedôverčivosť, cesnačiu vyššie spomenutú všednosť, či nadbytok peňazí, ktoré radí investujeme do svojho zdravia (škoda, že vo veľa prípadoch na nesprávne produkty).

CESNAK - STRUČNE O ŇOM

Je jedným z najstarších produktov prírodnej liečby, ktorý sa používal aj ako liečivo, aj ako doplnok pre všeobecné zdravie. Objavuje sa v textoch tisíce rokov starých od strednej Ázie, cez staroveké Grécko a Rím, rovnako ako aj v textoch moslimskej a hebrejskej literatúry.

  • Prvé dôkazy sa našli vo vnútri jaskýň už z dôb Paleolitu
  • Archeológovia našli cesnak v hrobkách Egyptských faraónov z rokov 3200 pnl. Egypťania veril, že cesnak dodáva silu a vytrvalosť a tak ním kŕmili otrokov, ktorí stavali pyramídy. 
  • Sumeri opísali cesnak a jeho použitie v prvej kuchárskej knihe – presnejšie klinovým písmom do hlinenej tabule.
  • Grécki a rímski vojaci používali cesnak, aby si dodali odvahu pred vojnou a taktiež aby urýchlili liečenie utŕžených šrámov z týchto bojov.
  • Starovekí grécki olympionici „dopovali“ cesnak za účelom zvýšenia ich výkonnosti

Cecnak

TO ČO UŽ VIETE...A MOŽNO NIE

Tajomstvo prospešnosti cesnaku spočíva v jeho vysokej antioxidačnej a vitamínovej kapacite, spolu s dvoma kľúčovými chemickými zložkami: allicín a ajoén. Allicín vzniká z aromatickej silice nazývanej aliin v momente keď narušíme bukovú stenu cesnaku. Podrvený alebo prelisovaný cesnak je teda účinnejší ako vcelku.

Keď sa allicín rozkladá vytvára silný antioxidant, ktorý reaguje s voľnými radikálmi v tele. Na druhej strane, ku vznik ajoén-u dochádza ak je allicín rozpustený v rôznych „rozpúšťadlách“ , vrátane jedlých olejov (napr. macerovaný cesnak). Aj ajoén funguje ako antioxidant (okrem iného). 

Cesnak rovnako obsahuje mnoho zložiek, ktoré pomáhajú posilniť imunitné funkcie:

  • Aminokyseliny (napr. glutamín, asparagín, lyzín, kyselina glutámová...)
  • Vitamíny B1, A, a C
  • Minerály, ako je horčík, selén, germánium a magnézium

FORMY CESNAKU

Medzi najčastejšie formy v ktorých môžeme cesnak prijímať radíme:

  • Čerstvý/surový cesnak – nezabúdať drviť, pretláčať, chvíľku počkať
  • Cesnakový olej – ten je síce efektívny, no problém je s jeho vyššou toxicitou
  • Vyzretý cesnakový extrakt (aged garlic) 
  • Varený cesnak - uvarením však zabránime allin-u, aby vytvoril svoje metabolity – čo je vlastne zlá vec

Takže z toho nám vychádza, že cesnak konzumujeme surový, alebo vo forme vhodného suplementu (nebojte sa, používa sa vo veľa štúdiách).

CESNAK A JEHO POZITÍVNA KARDIOVASKULÁRNA NADVLÁDA

Kardiovaskulárne ochorenia predstavujú jeden z najrozšírenejších neduhov dnešnej doby. Neduh, ktorý je zároveň najväčším masovým vrahom. BODKA. Či už je dôvodom životný štýl plný chronického stresu, nevhodná strava, alebo kombinácia mnohých faktorov, jedna vec je istá: musíme robiť čo sa len dá, aby sme ovplyvnili, čo je ovplyvniteľné.

ČO JE OVPLYVNITEĽNÉ? 

(vydržte ešte, čítajte ďalej, prichádza najdôležitejšia časť)

Kardiovaskulárne ochorenia sú spájané s viacerými rizikovými faktormi, akým je vysoký krvný tlak, zvýšenie LDL (akože "zlého cholesterol" – moji čitatelia vedia, že tu treba rozlišovať jednotlivé subfrakcie) spolu s jeho zvýšenou oxidáciou, zníženie HDL („dobrého“ cholesterolu), zvýšenie celkového cholesterolu, zvýšenie hladiny triacylglycerolov, fajčenie atď. 

Cesnak vám nepomôže prestať fajčiť. No môže pomôcť takmer so všetkým ostatným vyššie spomenutým faktormi (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13). Nie zo žartu ho vedci v roku 2004 pridali aj do (môjho obľúbeného) SUPER JEDLA, ktoré by malo na základe dostupných informácií z vedeckej literatúry znižovať riziká kardiovaskulárnych ochorení o 76% a predlžovať život (22, 23). 

Za povšimnutie stojí významná sila cesnaku znižovať krvný tlak (14, 15, 16, 17, 18). Rovnako je zaujímavá jeho schopnosť znižovať frekvenciu prechladnutia o 60 až 70 % (19, 20).

KOĽKO TEDA UŽÍVAŤ?

Ak sa pozrieme na štúdie, ktoré používajú cesnaku vo forme doplnku u väčšiny sa obsah pohybuje v rozmedzí 600-1,200 mg denne (rozdelených do niekoľkých dávok). Pri nákupe sa orientujte na nadpisy ako „aged garlic“, ktorý neobsahuje typickú vôňu (zápach?) spájanú s cesnakom, čo môže byť znesiteľnejšie pre mnohých ľudí.

Ak vášmu okoliu zdravá „vôňa“ z vašich úst nevadí, konzumujte ho surový (rozdrvený, roztlačený). Polovica, až celý strúčik skonzumovaný s jedlom 2 až 3 krát do dňa predstavuje optimálnu dávku (takže predsa zvážim aj nákup suplementu).

Maximálna dávka u ľudí sa pohybuje približne okolo 250mg/kg. Pre 90kg človeka to znamená prijať 22,7 gramu (no je lepšie sa držať vyššie uvedeného dávkovania, keďže toxicita cesnaku sa viaže na orgány a tie sa až tak nemenia v závislosti od váhy človeka). 

ZÁVER

Cesnak dokáže bez pochýb množstvo ďalších „zázrakov“. V tomto článku, som sa chcel povenovať z môjho hľadiska tomu najpodstatnejšiemu, čo nás zabíja - srdcovo-cievne ochorenia. A tu sa javí cesnak ako jeden z najvhodnejších doplnkov a ako vidíte, potvrdzuje to aj veda (ACAI či Activii sa môže o toľkých štúdiách iba snívať).